Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. Bilderbeek, ir. A. Warnaar
Onthulling: 19 juli 1941
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Fontein.

Warnsveld, oorlogsmonument (foto: Harm Seubring CC BY 3.0)
Warnsveld, oorlogsmonument (foto: Cees Baars)
Warnsveld, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Warnsveld (gemeente Zutphen) bestaat uit een abstract beeld en een gedenksteen met inscriptie. Het beeld is geplaatst op een pleintje dat voor een groot gedeelte omringd is met baksteen. Het beeld is 2 meter 30 hoog, 90 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZIJ VIELEN
VOOR HET VADERLAND
1940-1945.'

Op de plaquette zijn tevens de namen van negen slachtoffers aangebracht.

Restauratie en wijziging
Het monument is ingrijpend gerenoveerd in 2004. Hierbij is de bloembak bovenop de gedenksteen vervangen door het wapen van Warnsveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Warnsveld (gemeente Zutphen) is opgericht ter nagedachtenis aan negen dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

B.J. Aalders, D.C. Bauduin, W.H.E. baron v.d. Borgh v. Verwolde, H. Dekker, H.A. Haggeman, N. Kuipen, L.G. Onstenk, D.J. Pardijs en H. Timmermans.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 juli 1941.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht