Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 17 oktober 1997
Adopteer dit monument.

Strijen, 'Indië-monument' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Strijen (gemeente Hoeksche Waard) is een haaks geplaatste gedenksteen van Impala-graniet met een tekst en het embleem van de Indië-gangers.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'NEDERLANDS-INDIË 1941-1945
L.C. DEN HAAN
01-05-1915 18-03-1943 IN BIRMA

NEDERLANDS-INDIË 1945-1950
M.L. HORDIJK
01-09-1920 30-07-1948 IN DJAKARTA
C.P. VAN LEENEN
01-12-1919 04-06-1946 IN SURABAJA

"GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN".'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Strijen is opgericht ter herinnering aan alle gesneuvelde militairen in voormalig Nederlands-Indië, en dan met name de gesneuvelde inwoners van Strijen.

Oprichting
Het monument is op verzoek van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI) opgericht.

Het monument is onthuld op 17 oktober 1997 door burgemeester M. Peereboom en de heer G. de Jong, voorzitter van de VOMI.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats te Strijen (gemeente Hoeksche Waard). De begraafplaats is te bereiken van de ingang aan de Kerkstraat, ter hoogte van huisnummer 78a.

Bronnen

  • Gemeente Strijen, tegenwoordig gemeente Hoeksche Waard;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht