Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: A. Stoelwinder
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Oostvoorne, monument voor Leendert van der Meer (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Oostvoorne, monument voor Leendert van der Meer (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Oostvoorne, monument voor Leendert van der Meer

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Leendert van der Meer in Oostvoorne (gemeente Westvoorne) is een gedenkmuur met wit natuurstenen plaquette en een bijbehorend perkje met verharding. Zowel links- als rechtsonder op de muur is een reliëf van witte natuursteen aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 70 hoog, 3 meter 40 breed en 40 centimeter diep. Het perkje is 4 meter breed en 3 meter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER RUST LEENDERT VAN DER MEER
GEB. 16-2-1890
OVERL. 11-10-1944

DOOR ZIJN ZWIJGEN HEEFT HIJ
ANDEREN HET LEVEN GERED'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Leendert van der Meer in Oostvoorne (gemeente Westvoorne) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 11 oktober 1944 in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Evangelist Leendert van der Meer heeft in de oorlog onder meer onderdak geboden aan personeel dat zich vanwege de spoor- en tramstaking moest verschuilen. Hij adviseerde bekenden om hun radio niet in te leveren. Desgewenst wilde hij de toestellen voor hen verbergen. Van der Meer was in het bezit van verscheidene radiotoestellen, verspreide berichten en illegale blaadjes.

Door het uitnodigen van vrienden en kennissen om om 20.00 uur naar de BBC te komen luisteren is hij waarschijnlijk verdacht geworden. Op 9 oktober 1944 arresteerde de bezetter hem en stak het evangelisatiegebouw bij zijn woning in brand. Van der Meer heeft tot het laatste moment geweigerd de namen van zijn medestanders te noemen. Op 11 oktober 1944 werd hij in de duinen gefusilleerd. Op last van de bezetter werd Van der Meer eerst op een uithoek van de begraafplaats begraven. Direct na de bevrijding werd besloten hem op een eervolle plaats te herbegraven.

Oprichting
De gedenkmuur is een geschenk van de plaatselijke bevolking als blijk van dank voor het verzetswerk van Van der Meer.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument heeft een centrale plaats op de Algemene begraafplaats, gelegen tegenover de Voorweg te Oostvoorne (gemeente Westvoorne).

Bron
Gemeente Westvoorne.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht