Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Aad de Wit
Onthulling: 27 januari 1999
Adopteer dit monument.

Moordrecht, 'Joods monument' (Foto: Gemeente Moordrecht)
Moordrecht, 'Joods monument' (Foto: Gemeente Moordrecht)
Moordrecht, 'Joods monument' (Foto: Gemeente Moordrecht)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is een bronzen plaquette, bevestigd op een rechthoekige, gemetselde zuil. Op de plaat zijn in reliëf verscheidene afbeeldingen aangebracht, waaronder drie joodse mannen en een joodse vrouw met koffers. De plaquette is 1 meter hoog en 65 centimeter breed. De zuil is 2 meter 20 hoog, 1 meter breed en 25 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'MOORDRECHT

WESTERBORK

CELINA VAN BUEREN-SLIER
MOSES VAN BUEREN
JOSEPH VAN BUEREN
JUDA HANS FALKENBURG
OMGEBRACHT AUG. 1942

AUSCHWITZ.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is opgericht ter nagedachtenis aan vier joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Joseph van Bueren, Moses van Bueren, Celina van Bueren-Slier en Juda Hans Falkenburg.

Oprichting
Nadat de Historische Vereniging Moordrecht in 1997 zekerheid had over de overlijdensdatum van de betrokkenen werd tot oprichting van het gedenkteken besloten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 januari 1999 door door mevrouw C.M. van der Bie-Van Vliet.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Oude Begraafplaats, gelegen aan de Kon. Julianastraat te Moordrecht (gemeente Zuidplas).

Bron
Gemeente Moordrecht.

Voor meer informatie
Oorlog en bevrijding in Moordrecht van Panc. Vink.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht