Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het politiebureau te Leeuwarden is een ingelijste collage van drie foto’s en tekst. Centraal staat de foto van Hendrik van der Galiën. Hierboven bevinden zich twee foto’s van een herdenkingsbijeenkomst.

Teksten
De tekst op de collage luidt:

‘DE LEDEN VAN HET LEEUWARDER POLITIECORPS
EREN
HUN VOOR HET VADERLAND GEVALLEN COLLEGA
HENDRIK VAN DER GALIËN’.

De tekst linksonder luidt:

‘ALS ILLEGALE WERKER
MAAKTE HIJ ZICH VERDIEN-
STELIJK DOOR HET UITGE-
VEN EN VERVALSEN VAN PER-
SOONBEWIJZEN EN HET LA-
TEN ONDERDUIKEN EN
VERZORGEN VAN JODEN.’

De tekst rechtsonder luidt:

‘GEARRESTEERD TE
LEEUWARDEN
19 JULI 1944.
GEFUSILLEERD TE
VUGHT
18 AUGUSTUS 1944.’

Wijziging
Het monument hing oorspronkelijk in het politiebureau dat was gevestigd aan de Holstmeerweg te Leeuwarden. Het monument is inmiddels opgenomen in de collectie van het Fries Verzetsmuseum.

De geschiedenis

Het monument in het politiebureau te Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de politieman en verzetsstrijder Hendrik van der Galiën die in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Hendrik van der Galiën werd geboren op 9 november 1886 in Akkerwoude (thans Damwoude). Tijdens de bezetting sloot de politieman zich aan bij de verzetsbeweging. Hij hield zich vooral bezig met het uitgeven en vervalsen van persoonsbewijzen en het laten onderduiken en verzorgen van joodse medeburgers. Van der Galiën werd op 19 juli 1944 gearresteerd als gevolg van een inval in Tamminga’s pakhuis aan de Schrans, waar de administratie van het Nationaal Steun Fonds in handen van de bezetter viel. Hij stierf op 18 augustus 1944 voor het vuurpeloton in kamp Vught.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is op dit moment opgenomen in de collectie van het Fries Verzetsmuseum te Leeuwarden (gemeente Leeuwarden).

Bronnen

  • Fries verzetsmuseum: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents