Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Frater Henri Boelaars
Onthulling: 2 oktober 1971
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door R.K. Basisschool De Dobbelsteen.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Kindcentrum Oersprong.

Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (foto: Peter en René van der Krogt)
Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (foto: Peter en René van der Krogt)
Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (foto: Peter en René van der Krogt)
Ulft, monument in het Kamnikplantsoen (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Kamnikplantsoen te Ulft (gemeente Oude IJsselstreek) is een bronzen beeld van een engel met bazuin. Het beeld is geplaatst op een zuil van gepolijst hardsteen. In de zuil is een oorkonde ingemetseld, afgedekt door een gedenksteen. Het beeld is 4 meter 20 hoog.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR HEN
DIE VIELEN
OM
ONZE
VRIJHEID
TE HERWINNEN

1939 - 1949'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'ACHTER
DEZE STEEN

DE OORKONDE
MET 74 NAMEN
VAN DE
OORLOGS-
SLACHTOFFERS
1939 1949'.

Symboliek
De engel met bazuin symboliseert de overwinning en de hoop op een vredige toekomst.

Wijziging
Het monument was eerste geplaatst in het Kamnikplantsoen bij de St.-Petrus en Pauluskerk, maar in verband met bouw- en reconstructiewerk verplaatst naar de huidige locatie.  

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Kamnikplantsoen te Ulft (gemeente Oude IJsselstreek) is opgericht ter nagedachtenis aan 74 medeburgers die door oorlogsgeweld zijn omgekomen in de periode 1939-1949: tijdens de mobilisatie, de Tweede Wereldoorlog en de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië.

Met het gedenkteken wordt benadrukt hoe kostbaar vrede en vrijheid zijn. Dit verworven goed moet men koesteren, opdat het offer van 74 mensenlevens niet tevergeefs is geweest.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 oktober 1971 door mevrouw G.J. Massop-Ratering uit Ulft (moeder van een in het voormalige Nederlands-Indië gesneuvelde militair).

Locatie
Het monument is geplaatst in het Kamnikplantsoen bij de St.-Petrus en Pauluskerk, gelegen aan de Kerkstraat te Ulft (gemeente Oude IJsselstreek).

Bronnen

  • De voormalige gemeente Genderingen;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht