Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Geallieerde militairen
Onthulling: 1943
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Slinger.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Triangel.

Aalten, oorlogsgraven (foto: Hermann Hinsenveld)
Aalten, oorlogsgraven (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
De oorlogsgraven in Aalten bestaan uit zeventien militaire rijksgraven van de Britse Gemenebest en één stichtingsgraf waarin een Nederlandse verzetsman begraven ligt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De oorlogsgraven in Aalten herinneren aan zeventien militairen van de Britse Gemenebest en een verzetsman die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Verzetsman Herman Huinink sneuvelde op 31 maart 1945 in Aalten.

Op 26 juni 1943 is het Engelse vliegtuig de Stirling BK 767 na een aanvalsvlucht met als doel Gelsenkirchen op de terugweg door een Duitse nachtjager neergeschoten. Hierbij kwamen vijf Engelse militairen om het leven: Berhard Henry Church, William Thomas Davis, Frederick Millis, William Harris Thompson en John Frederick Tritton. Deze omgekomen vliegeniers zijn op 29 juni 1943 begraven op 'Berkenhove'. Verzetsstrijders hebben destijds op het middelste graf een grote krans gelegd met het onderschrift 'Het Nederlandse volk' en de tekst 'Gebroken vleugels, onsterfelijke roem'.

De namen van de overige twaalf militairen van de Britse Gemenebest luiden: Thomas Breen, Horace Edward Clayton, Frederick Victor Francis, Alexander Harold Thomas Fuller, Arthur Albert Horrax, Robert Bencraft Joly, Denis Arthur Pepperall, Eric Welfort Spark, Lesly Styles, Charles James Sutton, Selwyn Thomas en Philip Ronald Tompkins.

Locatie
De oorlogsgraven maken deel uit van begraafplaats 'Berkenhoven' aan de Romienendiek in Aalten.

Bron
Gemeente Aalten.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht