Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: P.J. Jungblut (1909-1988)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Kindcentrum Meester Snel.

Losser, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: André van Aarsen)
Losser, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Losser, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Losser is een zandstenen beeld van een vrouwenfiguur. Het beeld staat op een voetstuk van 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'GESNEUVELD VOOR HET VADERLAND
10 MEI 1945 15 MEI 1945
BUSSER B.H. SERG. III.II R1 / DIJKHUIS J. N.B. 5. / ENGELBERTINK J.H. II. R.1. / GRUNDER H.A.J. 19. R.1. / HASSINK H.B. 20.R.1. / OLDE BOLBAAR B. III.II.R.1. / SPOLMINK H.B. III.II.R.1. / VELDSCHOLTEN J.G. III.II.R.1. / KEIZER G.J.A. 19.R.1

NEDERLAND OOST-INDIË
7 DEC 1941 15 AUG 1945
KAMPHUIS G.A. K.N.I.L. / NIJKERKEN G.L. SERG.MAJ K.N.I.L. / 1945 POLITIONELE ACTIE 1950 / BOSMA F. MARINIERS / BAKKER J. O.R.1 / JANSEN C.H. 1.ii.R.1. / SCHURINK G.B. 5.R.1.'

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich aan de Gronausestraat. In 1979 is het verplaatst naar de huidige locatie aan het Martinusplein. In 2008 is een nieuwe beplanting rond het monument aangelegd. Tevens is toen het originele hekwerk, dat het monument omgaf op de oude locatie aan de Gronausestraat, weer teruggeplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Losser is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Gesneuveld in Europa:

B.H. Busser, J. Dijkhuis, J.H. Engelbertink, H.A.J. Grunden, H.B. Hassink, G.J.A. Keizer, B. Olde Bolbaar, H.B. Spolmink en J.G. Veldscholten.

Gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië:

F. Bosma, J. Bakker, C.H. Jansen, G.A. Kamphuis, G.L. Nijkerken en G.B. Schurink.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947. De zorg voor het monument is in handen van de gemeente Losser.

Bronnen

  • Gemeente Losser;
  • Dagblad Tubantia van 22 april 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht