Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Instituut Stad en Landschap van Zuid-Holland
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.

Zuidland, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zuidland, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Zuidland (gemeente Bernisse) is een vierkanten zuil van steen, bekroond met een kruis en een duif. In de zuil is een gedenksteen ingemetseld. Het gedenkteken is 3 meter 50 hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DE VRIJE MEIDAG
IS MET BLOED BETAALD
1940-1945'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duifliet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Zuidland (gemeente Bernisse) aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1955.

Locatie
Het monument is te vinden nabij de Hervormde Kerk, gelegen aan de Kerkstraat te Zuidland (gemeente Bernisse).

Bron
Gemeente Bernisse.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht