Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument 1940-1945’ in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is een bakstenen gedenkmuur met in het midden een gemetselde zuil. De zuil wordt bekroond door een natuurstenen blok met het rijkswapen en de spreuk ‘JE MAINTIENDRAI’. Op de muur zijn hardstenen platen met de Britse en Amerikaanse vlag aangebracht. Boven de vlaggen staat in hoogreliëf het jaartal ‘5 MEI 1945’. Links en rechts op de muur is een hardstenen plaquette bevestigd. Voor de muur bevinden zich twee gemetselde bloembakken.

Teksten
De tekst op de linkerplaat luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE VIELEN UIT ONZE GEMEENTE’.

De tekst op de rechterplaat luidt:

‘MIJN SCHILT ENDE BETROUWEN
SIJT GHIJ O GODT MIJN HEER’.

Restauratie
In 1999 is het monument gerestaureerd door de Lionsclub Mijdrecht/Wilnis.

De geschiedenis

Het ‘Monument 1940-1945’ in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan omgekomen plaatsgenoten en aan de bevrijding door de geallieerden.
Op 24 maart 1944 werd door een eenheid van de Utrechtse Knokploeg onder leiding van Arie van Heeringen, een overval gepleegd op het distributiekantoor. De buit (circa 14 duizend bonkaarten en inlegvellen) werd door de Landelijke Organisatie gebruikt voor hulp aan onderduikers. De burgemeester meldde dit voorval aan de Sicherheitsdienst. Omdat de bezetter Van Heeringen niet kon vinden, werd zijn familie als represaille overgebracht naar concentratiekamp Vught.

Hier overleed vader Gerrit van Heeringen aan de gevolgen van suikerziekte. Zoon Dirk, vijftig jaar na dato: ‘Vader bleef alleen op de appèlplaats achter. Hij kreeg geen medische verzorging. Uiteindelijk is hij in het kamp geopereerd, maar zijn gezondheid ging snel achteruit. Mijn vader had enorm heimwee. Het heeft hem erg aangegrepen, dat hij zijn vrijheid kwijt was, voor iets waar hij part noch deel aan had. Vanuit het kampziekenhuis had hij zicht op de uitgang van het kamp. “Als we daar maar weer door zijn”, zei hij tegen mij.’

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente De Ronde Venen;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • De Ronde Venen. (Uitgegeven op 23 maart 1994);
  • Mijdrecht van toen tot bijna nu in vogelvlucht;
  • Krantenartikelen in de Proosdijlander van 2 mei 1995 en de Nieuwe Meerbode van 5 mei 1999.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents