Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Han Boerrigter, B.S.B. Glasatelier b.v.
Onthulling: 22 maart 1984
Adopteer dit monument.

Appingedam, 'Joods monument' bij het raadhuis (foto: Gemeente Appingedam CC BY SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' bij het raadhuis te Appingedam bestaat uit een keramisch bord met rode davidster op grijze ondergrond en twee witte glasplaten met reliëf. Het keramische bord heeft een doorsnede van 45 centimeter. De tekstplaten zijn 17 centimeter hoog en 30 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de platen luidt:

'1940 - 1945.
GIJ ALLEN DIE VOORBIJ GAAT,
AANSCHOUWT EN ZIET,
OF ER EEN SMART IS
ALS DE SMART DIE MIJ WERD AANGEDAAN.

KLAAGLIEDEREN 1:12'.

Symboliek
De kleur rood staat symbool voor de 78 joodse slachtoffers, de kleur grijs voor het ijzige klimaat dat tijdens de bezetting voor de joden in Nederland heerste.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' bij het raadhuis herinnert de inwoners van Appingedam aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 maart 1984 door rabbijn J.S. Jacobs van het Opperrabbinaat Utrecht.

Locatie
Het monument hangt in het raadhuis van Appingedam, gelegen aan de Wijkstraat.

Bronnen

  • Gemeente Appingedam;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht