Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS de Vlinder.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jenaplan OBS Het Palet.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS Ds. G. Doekes.

Hardenberg, 'Frits de Zwerver' (foto: Cbs. Sjaloom)
Hardenberg, 'Frits de Zwerver' (foto: Wikipedia)
Frederik 'Frits de Zwerver' Slomp

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Frits de Zwerver' in Hardenberg is een borstbeeld, geplaatst op een zuilvormig voetstuk met op de voorzijde een koperen gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR ALLEN DIE ONS
EEN TOEKOMST GAVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Frits de Zwerver' in Hardenberg herinnert aan de Nederlandse, gereformeerde predikant en verzetsstrijder Frederik Slomp (1898-1978).
De gereformeerde predikant Frederik Slomp was gedurende de Tweede Wereldoorlog een actieve verzetsstrijder. Vanaf 1939 verleende hij hulp aan Duitse joden die naar Nederland waren gevlucht en regelde hij schuiladressen voor Duitse burgers die hun dienstplicht in de Wehrmacht weigerden te vervullen. Tijdens de bezetting riep hij op tot verzet tegen de bezetter op illegale bijeenkomsten van de Antirevolutionaire Partij en het Christelijk Nationaal Vakverbond.

Op 12 juli 1942 kwam de bezetter Frederik Slomp op het spoor en was de Gestapo onderweg om hem te arresteren. Door een waarschuwing wist hij hieraan te ontkomen door onder te duiken. In november 1942 ontmoette hij Helena Kuipers-Rietberg, een verzetsstrijdster die onder de naam ‘Tante Riek’ vele onderduikers hielp. Op haar verzoek begon Slomp een nationaal netwerk op te zetten: De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Frederik Slomp reisde onder zijn schuilnaam ‘Frits de Zwerver’ het hele land door om zijn verzetsorganisatie uit te breiden. Hij organiseerde wekelijkse bijeenkomsten die bekend stonden als ‘De Beurs’, waar vraag en aanbod van onderduikers en onderduikadressen op elkaar werden afgestemd. Op 19 oktober 1943 moest ‘Frits de Zwerver’ zijn voorzitterschap van de LO neerleggen omdat de Sicherheitsdienst een aantal kopstukken van zijn organisatie had gearresteerd en hij teveel gevaar ging lopen.

Op 1 mei 1944 werd Frederik Slomp bij toeval aangehouden in Ruurlo en gearresteerd. De bezetter herkende hem niet en zag hem aan voor een joodse burger. In deze hoedanigheid werd hij overgebracht naar de gevangenis in Arnhem om vervolgens naar Scheveningen op transport gesteld te worden. Zover kwam het echter niet, aangezien hij door vrienden uit de Landelijke Knokploegen (LKP) werd bevrijd. Hierna heeft Slomp met zijn gezin tot aan het einde van de bezetting ondergedoken gezeten.

Na de bevrijding van Overijssel op 11 april 1945 werd Slomp, op verzoek van de afgezette burgemeester, in de overgangsperiode enkele weken belast met het openbaar gezag in Hardenberg. Doordat de kerkenraad van Heemse hem een jaar vrijstelde, kon hij - binnen het verband van de LO en de LKP - al zijn aandacht wijden aan de zorg voor de weduwen en wezen van de ongeveer 1.700 tijdens de Duitse bezetting gesneuvelde leden van het verzet. Hierna wijdde hij zich weer aan het prediken.

Frederik Slomp ontving van de Engelse regering op 18 oktober 1948 de King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.

In december 1978 overleed Frederik ‘Frits de Zwerver’ Slomp aan kanker.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Locatie
Het monument is geplaatst op een pleintje aan de Brandweg in de wijk Heemse, nabij de Kandelaarkerk te Hardenberg. Hier staat tevens het verzetsmonument.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht