Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Mussel, oorlogsmonument (Foto: Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)
Mussel, oorlogsmonument (Foto: Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Mussel (gemeente Stadskanaal) is een uit rode baksteen opgetrokken piramide met een ingemetselde plaquette. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog en 1 meter 50 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'UIT EERBETOON AAN DE GEVALLENEN
1940 -1945
EN DANK VOOR VRIJHEID'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Mussel (gemeente Stadskanaal) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Bron
Gemeente Stadskanaal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht