Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Wormer, monument voor Jan Kuiper (foto: Philip Schroot)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Kuiper in Wormer (gemeente Wormerland) is een zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OPGEDRAGEN AAN
ONZE GEVALLEN KAMERAAD
JAN KUIJPER
GEB. 29 OKT. 1907 OVERL. 29 NOV. 1944

RAAD VAN VERZET
"ZAANSTREEK".'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jan Kuiper in Wormer (gemeente Wormerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de dorpsgenoot die hier op 29 november 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Jan Kuijper was een badmeester uit Wormer die actief was in het verzet. Zo hielp hij vluchtelingen uit Duitsland die al voor de oorlog naar Nederland waren gekomen. Hij was actief in de internationale, rode hulporganisatie en lid van de Raad van Verzet. Zo regelde hij geld, voedsel en distributiekaarten voor onderduikers. Plaatselijk wordt hij gezien als de leider van het verzet. Zo gaf hij leiding aan de mannen die, onder het oog van de Duitsers, machines uit papierfabriek Van Gelder ontmantelden. Op 29 november 1944 werd Kuiper door de Duitsers aangezien voor de vluchtende onderduiker Jan Huisman. Hij heeft de achtervolging van de Duitsers niet overleefd.

Locatie
De plaquette is bevestigd aan de muur van kinderdagverblijf 'Baloe', gevestigd aan de Dorpsstraat in Wormer (gemeente Wormerland).

Bronnen

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht