Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Wilhelmus Ludovicus Reijers (12-03-1910)
Onthulling: 4 mei 1973
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
'De man van Vught' in Heiloo is een bronzen beeld van een magere mannenfiguur met de handen op zijn rug gebonden. Het beeld is 2 meter 20 hoog, 50 centimeter breed en 1 meter 20 diep.

Symboliek
'De Man van Vught' staat symbool voor de vrijheid. De uitgemergelde, geboeide man staat ondanks alles rechtop en geeft met zijn opgeheven hoofd uitdrukking aan trots en onverzettelijkheid.

Wijziging
Het beeld dient als vervanging voor het monument aan het Groentje in Naarden. Dat monument, dat op 6 augustus 1945 is onthuld, is vanwege een reconstructie van een nabijgelegen kruispunt verwijderd. Herplaatsing werd niet mogelijk geacht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Man van Vught' herinnert de inwoners van Heiloo aan de trots en onverzettelijkheid van de mensen die gestreden hebben voor het heroveren van de vrijheid.

Onthulling
Het beeld is onthuld op 4 mei 1973 door de lokale afdeling van de Commissie Nationale Herdenking en het bestuur van de Federatieve Raad Voormalig Verzet Nederland.

Bron
Gemeente Heiloo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht