Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Algemeen
Ontwerper: Jean Weerts (1902-1966) & Eugène Quanjel (1897-1998)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Ulestraten, monument aan de Sint-Catharinastraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ulestraten, monument aan de Sint-Catharinastraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ulestraten, monument aan de Sint-Catharinastraat (foto: Peter en René van der Krogt)
Ulestraten, monument aan de Sint-Catharinastraat (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Sint-Catharinastraat in Ulestraten (gemeente Meerssen) is een Heilig-Hartbeeld van Franse kalksteen uit Euville. Het beeld is geplaatst op een breed bordes van beton en metselwerk. Langs de bovenrand van het bordes staat in ijzeren letters een tekst. Voor het bordes bevindt zich een trapje. Het beeld is 2 meter 75 hoog. Het voetstuk is 1 meter hoog. Het front is 10 meter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'IN MIJN ANGST EN KWELLINGEN
HEBBEN UW VERTROOSTINGEN
MIJN ZIEL VERHEUGD'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Sint-Catharinastraat herinnert de inwoners van Ulestraten (gemeente Meerssen) aan het inslaan van twee V2-raketten in december 1944, waarbij gewonden vielen en materiële schade werd veroorzaakt.

Tussen 8 september 1944 en 27 maart 1945 werd Engeland vanuit Nederland bestookt met Duitse raketten. Hierbij maakte de bezetter gebruik van een nieuw wapen: de V2. Zo'n 300 raketten werden vanuit Hoek van Holland gelanceerd en ruim duizend vanuit de omgeving van Den Haag. Doordat de V2's op mobiele lanceerinstallaties waren geplaatst, waren ze moeilijk te traceren voor de Britse luchtmacht. In Londen veroorzaakten de raketten aanzienlijke schade. Ruim 2.500 Britten kwamen om het leven. Ook Antwerpen kwam onder vuur te liggen. Op de stad werden meer dan 1.600 V2's afgeschoten.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947 door burgemeester Janssen en ingezegend door kapelaan Vermeulen en pastoor Meys.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Sint-Catharinastraat/De Sauveurstraat te Ulestraten (gemeente Meerssen).

Bronnen

  • Gemeente Meerssen;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Voor meer informatie
www.V2platform.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht