Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Gerke Numan in Gorredijk (gemeente Opsterland) is een ingemetselde gedenkplaat, uitgevoerd in witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GERKE NUMAN
BRUG
14 APR. 1945'.

De geschiedenis

Het monument voor Gerke Numan herinnert de inwoners van Gorredijk (gemeente Opsterland) aan de verzetsman die vlak voor de bevrijding in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Gerke Numan werd geboren op 10 juli 1917 in Langezwaag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Deze verzetsgroep kwam in actie toen op 14 april 1945 een groep militairen van de bezetter de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart te Gorredijk naderde, met de bedoeling deze op te blazen om de in aantocht zijnde Canadezen op te houden. De leden van de Knokploeg lagen te wachten boven een winkelpand vlak bij de brug. Tijdens het gevecht met de bezetter werd Numan dodelijk getroffen. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Gorredijk.

Onthulling
Het monument is onthuld in het voorjaar van 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is ingemetseld in het landhoofd van de brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart te Gorredijk (gemeente Opsterland).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents