Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Geallieerde militairen
Ontwerper: M. Colbers (30-07-1934)
Onthulling: 4 mei 1980
Adopteer dit monument.

Kessel, monument in buurtschap 'De Donk' (Foto: H. Geraets)
Kessel, monument in buurtschap 'De Donk' (Foto: H. Geraets)
Kessel, monument in buurtschap 'De Donk' (Foto: H. Geraets)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in buurtschap 'De Donk' te Kessel is een gemetselde gedenkmuur, waarop een eikenhouten kruis met bronzen corpus is geplaatst. In de muur zijn vier hardstenen plaquettes aangebracht. Aan weerszijden van de muur staat een gemetselde zuil. De linkerzuil bevat een nis met bloemen. Op de rechterzuil is een gedenkplaat aangebracht. Het gedenkteken is 3 meter hoog. Op de voorgrond is een pleintje aangelegd met een doorsnede van 6 meter.

Teksten
De tekst op het gedenkteken luidt:

'DANK AAN GOD EN ALLE BEVRIJDERS
BIJZONDER AAN DE
'GORDON HIGHLANDERS''

De tekst op de linkerplaquette luidt:

'V. SOUTHWOOD
J. LAWRIE'

De tekst op de middelste plaquette luidt:

'H. GREGORY
† 21-11-1944'

De tekst op de rechterplaquette luidt:

'S.R.J. SMITH
F. DAVIS'

Symboliek
De gedenkplaat herinnert aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in buurtschap 'De Donk' herinnert de inwoners van Kessel aan vijf militairen van het Schotse regiment 'The Gorden Highlanders', die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kessel zijn gesneuveld.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

F. Davis, H. Gregory, J. Lawrie, S.R.J. Smith en V. Southwood.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Vervolgens wilden de geallieerden op 17 september 1944 met een groot offensief (operatie 'Market Garden') vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren, door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Vanuit België moesten grondtroepen over de veroverde bruggen naar het IJsselmeer optrekken.

Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen nabij Eindboven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Britse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen, de zogeheten 'Corridor'.

Op 21 november 1944 trokken de geallieerden noordwaarts, richting buurtschap 'De Donk' te Kessel. Maar de bezetter had zich daar in de bossen ingegraven. Tijdens het vuurgevecht dat volgde, kwamen vier Schotse militairen om het leven. Een vijfde militair sneuvelde later in Kessel-Hout. De man was op patrouille aan de overkant van de Maas. Toen hij die avond niet meer terug kon, overnachtte hij op de boerderij van de familie Laumen in Hout. De volgende dag (op 9 december 1944) bereikte hij de Kesselse kant van de Maas. Maar bij aankomst bij zijn regiment was hij het wachtwoord vergeten, waardoor hij niet reageerde op instructies van de wacht, die hem toen hebben doodgeschoten. Oorspronkelijk lagen de militairen begraven in 'De Donk', maar op 14 oktober 1946 zijn zij herbegraven op het Britse ereveld te Venray.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was het bezoek van een aantal oorlogsveteranen aan Kessel op 2 juni 1979.

Onthulling
Het monument is op 4 mei 1980 ingezegend door pastoor G. Kiggen. De herdenkingsrede werd gehouden door burgemeester T.A.W. Jacobs en kolonel MacMillan van het regiment 'Gordon Highlanders'.

Locatie
Het monument is geplaatst in het park aan de Bevrijdingsweg in buurtschap 'De Donk' te Kessel. De ingang van het park bevindt zich aan de Keizersbaan.

Bronnen

  • Gemeente Kessel;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht