Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Charles Eyck (1897-1983) en Loe Wouters (eigen kopie van het origineel)
Onthulling: 8 juni 1969
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS St. Joseph.

Mheer, 'RAF-monument' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'RAF-monument' in Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) is een bronzen beeld van het godenpaard Pegasus dat de monsterlijke Chiamara (een draak) bedwingt. Het beeld staat op een zuil van leisteen. Het geheel is geplaatst op een fundament van gewapend beton. Het beeld is 50 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep. De zuil is 2 meter 80 hoog.

Symboliek
De Pegasus verwijst naar de moed en kracht van de Britse piloten en de verzetsmensen die hen geholpen hebben.

Wijzigingen
In juni 2013 is het bronzenbeeld van de zuil geroofd. Deze diefstal ging gepaard met een aantal andere diefstallen en vernielingen van bronzen beelden/monumenten in de gemeente Eijsden-Margraten die in een periode van twee weken hebben plaatsgevonden. Op 13 september 2014 is een getrouwe kopie van het originele beeld teruggeplaatst. Dit beeld is ontworpen door kunstenaar Loe Wouters.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'RAF-monument' herinnert de inwoners van Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) aan de Britse piloten van de Royal Air Force en aan degenen die hen behulpzaam waren bij het passeren van de landgrens in 1944.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de reünie van RAF-piloten en verzetsmensen van de pilotenlijnen, 25 jaar na D-Day.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 juni 1969 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, mr. dr. Ch.J.M.A. van Rooy.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Burg. Beckersweg, tegenover de Sint-Josephschool te Mheer (gemeente Eijsden-Margraten).

Bronnen

  • Gemeente Margraten;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Trouw;
  • Limburgs Dagblad.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht