Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 18 oktober 1945
Adopteer dit monument.

Leunen, monument voor Frans Michels (foto: Stichting Kruisen en Kapellen Venray)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Frans Michels in Leunen (gemeente Venray) is een houten kruis met naamplaatje. Het kruis is geplaatst op een betonnen voetstuk. Het kruis is 1 meter 40 hoog. Het voetstuk is 61 centimeter hoog en 72 centimeter breed.

Teksten
De tekst op het naamplaatje luidt:

'FRANS MICHELS
* 9-3-1922
+ 5-11-1944.'

De tekst op het voetstuk luidt:

'HIJ
STIERF VOOR
ZIJN LAND'.

Restauratie
In 1972 is het monument door de gemeente gerestaureerd.

Wijziging
Als gevolg van een ruilverkaveling verdween het kruis eind 1971 van zijn oorspronkelijke plaats, de plek waar Michels dood werd aangetroffen. In 1972 werd het kruis op kosten van de gemeente Venray vlak bij de oorspronkelijke locatie herplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Frans Michels in Leunen (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan het hoofd van de onderduikersorganisatie in het Venrayse kerkdorp Merselo. Verzetsman Michels (geboren op 9 maart 1922) kwam op 5 november 1944 om het leven bij het uitvoeren van een opdracht voor de geallieerden.

Oprichting
Het kruis is geplaatst op initiatief van de afdeling Venray van de Gemeenschap Oud Illegale Werkers Nederland en wordt onderhouden door de Stichting Kruisen en Kapellen in Venray.

Onthulling
Het monument is ingezegend op 18 oktober 1945 door kapelaan J.M. Kuepers.

Bronnen

  • Gemeente Venray;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht