Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Mevr. M.E.A. Erckens-Vaessens (27-12-1947)
Onthulling: 12 september 2001
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Breuk' in Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) is een rechthoekige bronzen plastiek, geplaatst op een gepolijst hardstenen voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 60 hoog, 82 centimeter breed en 2 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'SJEMA ISRAËL
(HOOR ISRAËL DE HEER IS ONZE GOD, DE HEER IN ÉÉN)'.

Op het voetstuk zijn de namen van dertien joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
De voorkant van de plastiek stelt het verscheurde Beloofde Land van de joden voor.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Breuk' herinnert de inwoners van Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) aan dertien joodse oorlogsslachtoffers uit Gronsveld en Eijsden, te weten:

Fanny Blomhof-de Haas, Georges Zeligman Cahnter, Arthur Israël Coopman, Charles Coopman, Josephina Coopman, Regina Hertz-Isaac, Carolina Isaac, Serphine Isaac, Israël Koperenberg, Alexander Markx, Eva Pels-Koperenberg, Bina Schaap Canther en Sigmond Stern.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 september 2001 door burgemeester F.H.C. Cortenraad en rabbijn Yaakov Schapiro.

Bron
Gemeente Eijsden-Margraten.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht