Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Frans Lommen, Wladyslaw Czesny
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.

Sint Odiliënberg, bevrijdingsmonument (foto: Anki Riteco CC BY 3.0)
Sint Odiliënberg, bevrijdingsmonument (foto: Pim Ermers CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Sint Odiliënberg (gemeente Roerdalen) bestaat uit een houten gedenknaald en een kruisbeeld met corpus.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'DENK AAN HEN
DIE U ZIJN VOOR
GEGAAN EN AAN
HEN DIE NA U
KOMEN
1940 - 1945'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument doet de inwoners van Sint Odiliënberg (gemeente Roerdalen) beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Vervolgens wilden de geallieerden op 17 september 1944 met een groot offensief (operatie 'Market Garden') vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig stellen. Vanuit België moesten grondtroepen over de veroverde bruggen naar het IJsselmeer optrekken.

Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen nabij Eindboven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Britse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe.

Op 19 september stagneerde ook de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De bezetter had stelling ingenomen bij twee bruggenhoofden: zowel op de westelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg als in het gebied tussen Roermond en Susteren, begrensd door de Roer en de Maas (de 'Roerdriehoek'). De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder ook de burgerbevolking zwaar te lijden had.

Oprichting
Het gedenkteken is bekostigd door de 'Boesboys'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door burgemeester G. van Heur en waarschijnlijk ingezegend door pastoor Debets.

De Ambrosius Broederschap draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Kerkplein, in de buurt van het museum van de heemkundevereniging 'Roerstreek' te Sint Odiliënberg (gemeente Roerdalen).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Posterholt;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht