Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Utrecht, monument in het Hoofdbureau van Politie (foto: Marnix Hoekstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Hoofdbureau van Politie te Utrecht is een bronzen plaquette, bevestigd op een marmeren plaat. Op de plaquette zijn in reliëf een aantal afbeeldingen aangebracht, te weten: het portret van de heren J. Kolf en B.J.C. van der Wal, een gevallen soldaat in maliënkolder en twee heraldische leeuwen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DEN VADER-
LANDT
GHETROUWE
BLYF ICK
TOT IN DEN
DOODT

J. KOLF B.J.C. VAN DER WAL

1940 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Hoofdbureau van Politie te Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan twee Utrechtse politiemannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

J. Kolf en B.J.C. van der Wal.

Politieagent en verzetsman Kolf hield zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bezig met sabotagewerkzaamheden. Hij nam onder andere deel aan een overval op een bevolkingsregister en aan de bevrijding van circa 50 gevangenen in Leeuwarden. Uiteindelijk is Kolf als 'onbekende soldaat' door een lid van de Sicherheitsdienst op straat doodgeschoten.

Agent en verzetsman Van der Wal stierf op 8 februari 1943 in kamp Vught door uitputting. Tijdens folteringen heeft hij volhard in het zwijgen over zijn collega's.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 door burgemeester Ter Pelkwijk.

Locatie
De plaquette hangt op de binnenplaats van het Hoofdbureau van Politie (politiebureau 'Paardenveld'), gelegen aan de Kroonstraat te Utrecht.

Bronnen

  • Gemeente Utrecht;
  • Krantenartikel in het Utrechtsch Nieuwsblad van 24 december 1946;
  • De heer Marnix Hoekstra.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht