Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.

Amersfoort, Israëlitische begraafplaats (foto: Nechamah Mayer-Hirsch)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Israëlitische begraafplaats in Amersfoort is een grafsteen met zwarte plaquette. Hier liggen 55 Joodse oorlogsslachtoffers begraven. Hun identiteit is niet bekend.

Tekst
De tekst op de plaquette is zowel in het Nederlands als Hebreeuws en luidt:

'WANT HIJ, DIE BLOEDSCHULD
OPEISCHT, HERINNERT ZICH HUNNER;
HIJ VERGEET NIET HET GESCHREI
DER VERDRUKTEN PS. 9:13

HIER RUSTEN ZIJ DIE EENZAAM EN
VER VAN ALLES WAT HUN LIEF WAS,
ALS KINDEREN VAN HUN VOLK
IN DE JAREN 5700-5705 / 1940-1945
ONDERGINGEN IN HET CONCENTRATIEKAMP
BIJ AMERSFOORT.
HIJ GEDENKE HEN TEN GOEDE'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Israëlitische begraafplaats in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan 55 Joodse oorlogsslachtoffers. Zij kwamen onder meer om in Kamp Amersfoort. Hun identiteit is niet bekend.

In de buurt van Amersfoort bevond zich het 'Polizeiliche Durchgangslager' Amersfoort dat in augustus 1941 door de Duitse bezetter in gebruik was genomen op een voormalig exercitieterrein van het Nederlandse leger. In het kamp werden niet alleen maar Joden gevangen gehouden. Maar het 'Judenkommando', ofwel 'Palestina-Express', was de ergste van alle arbeidseenheden in het kamp. Hier gold de stelregel 'Nur keine Milde gegen die Juden' (geen genade voor de Joden).

In het 'Judenkommando' bevonden zich tevens een aantal Joden die waren gearresteerd naar aanleiding van de straatgevechten met NSB'ers op 11 februari 1941 in Amsterdam. Onder hen, die door mishandelingen in het kamp zijn omgekomen, waren de socialist Salomo Rodrigues de Miranda, ex-wethouder van Amsterdam, en mr. B.E. Asscher, ex-voorzitter van de permanente Commissie tot de Algemene Zaken van het Israëlitisch Kerkgenootschap.

Oprichting
Omstreeks 1955 heeft de Nederlandse Oorlogsgravenstichting met toestemming van de Joodse gemeente de grafsteen op de Israëlitische begraafplaats geplaatst.

Bronnen

  • www.kampamersfoort.nl;
  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000);
  • Terug in Amersfoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht