Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1 oktober 1950
Adopteer dit monument.

Het monument

Tekst
De tekst op de gedenkplaat bij sportvereniging 'Quick' in Amersfoort luidt:

'1940 - 1945
TER NAGEDACHTENIS AAN
ONZE GEVALLEN QUICK VRIENDEN.

DR. H.G.J. DE BRUIJN
MR. A.D. V. DAAL
G. EBELS
ANTON DE JONG
E.K. LASSER
E.E. DE ROIJ V. ZUIJDEWIJN
H. WIEGMAN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaat bij sportvereniging 'Quick' in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven leden van de sportvereniging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

dr. H.G.J. de Bruijn, mr. A.D. van Daal, G. Ebels, Anton de Jong, E.K. Lasser, E.E. de Roij van Zuijdewijn en H. Wiegman.

Onthullng
Het monument is onthuld op 1 oktober 1950 door de toenmalige voorzitter van 'Quick', de heer Jac. H. van Goor.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de muur van het paviljoen van de sportvereniging 'Quick', gelegen aan de Dorresteinseweg te Amersfoort.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht