Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Dienst Gemeentewerken
Onthulling: 11 december 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Stedelijk Gym Johan van Oldenbarnelt.

Amersfoort, gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amersfoort, gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium te Amersfoort draagt een tekst.

Tekst
De Latijnse tekst luidt:

'NOMINA PRAECEPTORUM ET DISCIPULORUM QUI SANTIS LEGIBUS PATRIAE OBSECUTI FURORE TEUTONICO ET JAPONICO OCCUBUERUNT'.

Vrij vertaald betekent dit:

'Namen van leraren en leerlingen die, gehoorzaam aan de heilige wetten van het vaderland, ten offer vielen aan de Duitse en Japanse furie'.

Hieronder zijn de namen van zestien oorlogsslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium herinnert de inwoners van Amersfoort aan de zestien leraren, leerlingen en oud-leerlingen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:

F.C. Barbas, J.D. Camerling Helmolt, mr. A. van Daal, H. Huyskens, A. Kamphuis, dr. A.L.V.L. van der Linden, E.J. van Nagell, Anna C. Palm, dr. Z. Regelink, J. Seinstra, H.L. Senff, G.D. Steinebach, Z.B. Tijm, Henny M. de Vries, J. de Vries en H.J. Westendorp. Op de plaat ontbreken de namen van Bertha E. van Essen en Rachelly de Pool. Hun dood werd pas later bekend.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 december 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, gelegen aan de Groen van Pinkstererlaan te Amersfoort.

Bron
Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000) en afkomstig van de gemeente Amersfoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht