Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Callantsoog, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Callantsoog, oorlogsmonument op de oude locatie (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Callantsoog (gemeente Schagen) is bestaat uit twee reliëfs van zandsteen, met daar tussenin een tekstplaquette. De reliëfs en de plaquette zijn ingemetseld in een bakstenen muur.

Op de bovenste plaquette staan een kanon en een brandend huis afgebeeld. Onderaan staat het jaartal 1940. Op de onderste plaquette staat een vliegende duif afgebeeld met op de achtergrond een opkomende zon. Onderaan de plaquette staat het jaartal 1945. Links van de plaquettes is het wapen van de voormalige gemeente Callantsoog bevstigd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
ONZE PLAATSGENOTEN

GRIETJE VOS-LOUW
DIRK BAKKER SIMON KRUIT
MENNO GLAS REIJER TOORNSTRA
JAN H. KORTELAND
NICOLAAS M. WORP

ZIJ VIELEN ALS SLACHTOFFERS
VAN DE NAZI TERREUR'.

Symboliek
Het reliëf verzinnebeeldt de hoop op een betere toekomst. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Callantsoog (gemeente Schagen)is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het monument werd gedeeltelijk door middel van bijdragen en collectes door de burgerij betaald.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Wijzigingen
Het monument was voorheen bevestigd aan de voorgevel van het oude gemeentehuis, gevestigd aan het Kerkplein te Callantsoog.

Locatie
De reliëfs en plaquette zijn aangebracht op een vrijstaande bakstenen muur op het Kerkplein in Callantsoog (gemeente Schagen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.