Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Dhr. Benninga (ontwerper), F.J. Ruyter (gemeentearchitect), L. Vogelpoel (uitvoerder)
Onthulling: 24 augustus 1940
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Meridiaan.

Medemblik, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Burgemeester Peters tijdens de onthulling in 1940

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Medemblik is een bakstenen beeld van een Nederlandse soldaat. Het beeld maakt deel uit van een pilaar. Onder de soldaat is een natuurstenen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN HET GARNIZOEN
IN DE JAREN 1939 - 1940
EN ZIJN GEVALLENEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Medemblik aan de ruim 700 Nederlandse soldaten die in de periode 1939-1940 zijn gesneuveld. Zij maakten deel uit van het mobilisatiegarnizoen (de 4e en 5e cie van het 11de depot-bataljon, 11 RI). Dit garnizoen was vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in Medemblik, onder andere in scholen, de St. Martinuskerk en een barakkenkamp aan de Westersingel.

Oprichting
Het monument is door een burgercomité aangeboden aan de gemeente, nadat geld was ingezameld onder de bevolking. De ontwerper van het monument, garnizoenscommandant 1e luitenant Benninga stond persoonlijk model voor de uit baksteen opgetrokken soldaat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 augustus 1940 door burgemeester Peters. Na een toespraak van de burgemeester werd het 6e couplet van het Wilhelmus gezongen. Vooral de strofe 'den tyrannie verdrijven die mij mijn hert doorwondt' wekte de woede van de plaatselijke nationaal-socialisten op.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Breedstraat te Medemblik.

Bronnen

  • Gemeente Medemblik;
  • Publicatie Het Medemblikker Scharrezootje;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 24 april 2007;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.