Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W. Maarse jr.
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.

Burgerveen, monument op de Leimuiderdijk (foto: H. van der Meer)
Burgerveen, monument op de Leimuiderdijk (foto: H. van der Meer)
Burgerveen, monument op de Leimuiderdijk (foto: H. van der Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Leimuiderdijk te Burgerveen (gemeente Haarlemmermeer) is een gemetselde zuil met natuurstenen plaquette. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Teksten
De tekst op de gedenkzuil luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de plaquette luidt:

'HIER SNEUVELDEN
5 MEI 1945
DIRK HENNINK
GEB. 3 MEI 1913
EN
PIETER HOOGVLIET
GEB. 9 SEPT. 1921
LEDEN DER
BINNENLANDSE
STRIJDKRACHTEN
EN JEREMIA CORNELIS BOER'

Op de plaquette zijn de namen van drie oorlogsslachtoffers uit Burgerveen aangebracht.

Wijziging
Op 4 mei 2010 is de naam van Jeremia Cornelis Boer aan het monument toegeveoegd. Uit onderzoek is gebleken dat zij ten onrechte ontbrak op het monument. De toevoeging gebeurde op initiartief van buurtvereniging D.E.S.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Leimuiderdijk herinnert de inwoners van Burgerveen (gemeente Haarlemmermeer) aan de dorpsgenoten Pieter Hoogvliet en Dirk Hennink die tijdens de bevrijding zijn omgekomen.

In de avond van 4 mei 1945 was de Duitse capitulatie een feit. Om sabotage van sluizen en dijken door de bezetter te voorkomen, werden de springputten bij de Westeinder bezet. Dirk Hennink kwam bij de brug naar Leimuiden om het leven tijdens een vuurgevecht met de bezetter. Verzetsman Pieter Hoogvlied is door de bezetter gefusilleerd toen hij probeerde een zwaargewonde Duitser te helpen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949.

Bronnen

  • Gemeente Haarlemmermeer;
  • Vogels boven het moeras van R. Buser (De Vrieseborck, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht