Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Rien Gesthuizen
Onthulling: 29 november 1959
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door RKBS St. Martinus.

Millingen aan de Rijn, oorlogsmonument (foto: Gemeente Millingen aan de Rijn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) bestaat uit een afgebrokkeld metselwerk met glasplaten, een houten kruis en vier panelen. Op de vier panelen staan namen vermeld van omgekomen dorpsgenoten, twee Millingse soldaten die op de Grebbeberg sneuvelden, vijf gesneuvelde Britse militairen en een aantal vermiste Amerikaanse militairen. Op de glasplaten staan de namen van oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
Het kruis is een symbool van dood en herleven. Het afgebrokkelde metselwerk verwijst naar de verwoestende werking van de oorlog. Het kwetsbare glas beeldt het fragiele mensenleven uit. Tegelijkertijd biedt het transparante glas een nieuw zicht op de toekomst.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken op het St.-Antoniusplein. In 1993 is het verplaatst naar het plein voor het gemeentehuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de geallieerde militairen die in de omgeving van het dorp zijn gesneuveld.

In mei 1940 sneuvelden Gert Spann en Wim Strik. Deze dienstplichtige soldaten uit Millingen waren gelegerd in Arnhem, bij het 8ste Regiment Infanterie. Dit bataljon moest de strategisch belangrijke Grebbeberg bij Rhenen verdedigen.

In het najaar van 1944 schoof het gevechtsfront op in de richting van Millingen. Op 30 september 1944 werden de 13-jarige Lenie Koppers en haar ouders gedood door een granaatinslag.

Op 20 oktober 1944 moesten alle inwoners van het dorp evacueren. Tijdens deze barre tocht zijn veel slachtoffers gevallen. Het laatste burgerslachtoffer viel ruim een halfjaar na de bevrijding. Wim Pastoors overleed op 20 november 1945 aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij op een mijn stapte.

In de avond van 9 januari 1941 is een Engelse bommenwerper op de terugweg van een bombardement op Gelsenkirchen door een Duitse nachtjager neergehaald. De Whitley (Mark V, registratienummer T-4203 van het 78th Bomb Squadron, rompcode EY) stortte neer op het bevroren weiland bij de Kattedarm, iets ten westen van Millingen. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. In 1957 zijn zij herbegraven (grafnummers IV-B-8 tot en met IV-B-12) op het Britse ereveld van de Commonwealth War Graves Commission te Mook.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 1959.

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gelegen aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal).

Bron
Gemeente Millingen aan de Rijn.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.