Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Hans Bayens
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument voor Annick van Hardeveld (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, monument voor Annick van Hardeveld (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is een hardstenen sokkel met bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLEK WERD OP 4 MEI 1945
DE LAATSTE KOERIERSTER UIT HET VERZET,
ANNICK VAN HARDEVELD,
DOOR DE DUITSE BEZETTER VERMOORD.
ZIJ WAS 21 JAAR OUD.

DIT TEKEN IS EEN EERBEWIJS AAN ALLEN
DIE STREDEN TEGEN ONRECHT EN ONDERDRUKKING'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hardeveld Annick Germaine Mathilde 09-11-1923 05-05-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die hier op 4 mei 1945 door de bezetter is gefusilleerd. Zij was de laatste koerierster uit het verzet die is vermoord. Van Hardeveld was toen 21 jaar.

Annick van Hardeveld was tijdens de bezetting opgeleid als verpleegster door het Rode Kruis. Naast haar werk als medisch analiste in het Wilhelmina Gasthuis was Annick koerierster van de Binnenlandse Strijdkrachten. In deze hoedanigheid gaf Annick boodschappen door aan leden van de verzetsgroep 'DZ-G10/NBS-SG sectie MAX III'. Ook vervoerde ze bonkaarten, wapens, valse papieren en soms zelfs onderduikers. Het hoofdkwartier van de koerierster was het ouderlijk huis van 'Ellie de Vries', aan het Valeriusplein. Hier ontving zij orders van Ellie, en ontmoette zij haar mede-koeriersters.

Op de avond van 4 mei 1945 verlaat de 21-jarige Annick van Hardeveld op de fiets haar ouderlijk huis, om haar laatste opdracht uit te voeren. Ze is uitzinnig van blijdschap door de berichten van de Britse radio omtrent een op handen zijnde Duitse capitulatie. Annicks laatste opdracht was om de leden van verzetsgroep MAX III die zich in Amsterdam-Noord bevinden naar het Vossius Gymnasium te sturen. Hier had de sectie, onder commando van 'Tom Lingers' (schuilnaam voor Schilling) een geheime wapenopslag. In de loop van de avond kwamen alle leden van de verzetsgroep MAX III aan in het Vossius Gymnasium, behalve die uit Amsterdam-Noord. In de ochtend van 5 mei 1945 bereikte het bericht dat Annick van Hardeveld was doodgeschoten door de Grüne Polizei haar familie. Haar ouders en broer hadden al die tijd niet geweten dat ze actief in het verzet was geweest. Annick van Hardeveld ontving in 1981 postuum het verzetsherdenkingskruis.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Annicks broer Yann en haar vrienden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door oud-burgemeester Ed van Thijn, in het bijzijn van haar familie en vrienden.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Niewezijds Voorburgwal, Hekelveld te Amsterdam. 

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Brigitte van Hardeveld | 4 mei 2020

Een bijzondere vrouw

Wim kerkhoven | 4 mei 2020

met al mijn respect voor deze dappere jonge vrouw.

Huub | 4 mei 2020

Ik loop regelmatig voorbij dit monument voor Annick van Hardeveld en altijd raakt het mij weer. Zo jong nog en zo kort voor de bevrijding van Amsterdam. Rust zacht dappere Annick.

Anoniem | 2 mei 2020

Ella Kruzinga | 1 mei 2020

Zo jong, zo dapper en aan het einde van de oorlog. Om zo aan je einde te komen, maakt erg verdrietig.

Anoniem | 1 mei 2020

Kees | 1 mei 2020

Stilte Besef Opdat wij niet vergeten