Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: J.F. Meerholz
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Hoogkerk, monument aan de Boeiersingel oude situatie (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hoogkerk, monument aan de Boeiersingel (foto: Stichting 4 mei Herdenking Groningen)
Hoogkerk, monument aan de Boeiersingel oude situatie (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk (gemeente Groningen) is een natuurstenen gedenkzuil, geplaatst op een voetstuk. Op de voorzijde van het monument is een embleem aangebracht. Aan de zijkanten van het monument is eveneens een embleem te zien. Aan de voet van het monument ligt een rood natuurstenen gedenkplaat.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'1940-1945

WIJ
GEDENKEN
DE DOODEN
* EN *
GEVANGENEN
* DE *
VERBANNEN
* DE *
HONGERENDEN
HET GELOOF
HET VERZET
DE VOLHARDING
* EN *
DE BEVRIJDING'.

De tekst aan de zijkanten van de zuil luidt:

'1940-1945'.

De tekst op de gedenkplaat aan de voet van de zuil luidt:

'G. ANTOONS I. DE JONG
H. BERENDS J. KOOISTRA
D. BIEMOLD G. LAND
A. BROERSMA A. MEINEMA
B.H. BROERSMA H. NIJHOLT
L. VAN DAM M. POEI
B. VAN DAM-PELS R. SINNINGHE
A.R. VAN DAM K. VAN SLOCHTEREN
V. VAN DAM A. SMID
A. FABER L. TER VEEN
TH. HOITING N. DE VRIES
D.A. HUIZINGA B. DE VRIES-LEVIT
J. HIJMMEI G. DE VRIES'.

Wijzigingen
In 1997 is een gedenkplaat aan het monument toegevoegd met daarop de namen van 26 oorlogsslachtoffers.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Boeiersingel herinnert de inwoners van Hoogkerk (gemeente Groningen) aan de medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De 26 namen luiden: G. Antoons, H. Berends, D. Biemold, A. Broersma, B.H. Broersma, L. van Dam, B. van Dam-Pels, A.R. van Dam, V. van Dam, A. Faber, Th. Hoiting, D.A. Huizinga, J.Hijmmei, I. de Jong, J. Kooistra, G. Land, A. Meinema, H. Nijholt, M. Poei, R. Sinninghe, K. van Slochteren, A. Smid, L. ter Veen, N. de Vries, B. de Vries-Levit en G. de Vries.

Onder hen waren twee joodse gezinnen: de familie Van Dam en de familie De Vries.

Levie van Damwoonde met zijn vrouw Bettie van Dam-Pels aan de Friesestraatweg in Hoogkerk. Levie is als eerste op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij op 30 september 1942 is omgebracht. Bettie is, samen met haar zoon Victor van Dam (geboren in 1934) en dochtertje Augusta Roza van Dam (geboren in 1940), een paar maanden later ook naar Auschwitz gedeporteerd. Daar zijn zij op 11 december 1943 om het leven gekomen.

Nathan de Vries en zijn vrouw Betje de Vries-Levitt hadden een dochter, Geertruida. Zij zijn op 23 oktober 1942 naar Westerbork vertrokken en kwamen, net als de Van Dams, op 11 december van dat jaar in Auschwitz om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising de Boeiersingel/Barkstraat/Schouwstraat in Hoogkerk (gemeente Groningen).

Bronnen

  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980) en afkomstig van de gemeente Groningen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht