Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Steenhouwerij Wicubo (Wiebe Cuperus Bolsward)
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Koekange, monument Dorpsstraat (foto: Harry Cock)
Koekange, monument Dorpsstraat (foto: Harry Cock)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Dorpsstraat te Koekange (gemeente De Wolden) is een natuurstenen gedenksteen in de vorm van een kruis. De gedenksteen is 1 meter hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR ORDE EN VREDE
JAN VAN KAMPEN
GEB. 29 SEPT. 1925
GESNEUVELD 6 SEP. 1947
TEN ZUIDEN VAN SEMARANG (JAVA)'.

Het monument is zowel een specifieke herdenkingsplaats voor Jan van Kampen als voor slachtoffers en nabestaanden in het algemeen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Dorpsstraat te Koekange (gemeente De Wolden) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in oorlogstijd het leven lieten in het voormalige Nederlands- Indië. Daarnaast is het een herdenkingsplaats voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996 door een aantal veteranen, namelijk de heren G. van het Zand, R. Kuier, R. Veldman, T. Steenbergen en J. Huls. Het monument is op hun verzoek geplaatst.

Bron
Gemeente De Wolden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht