Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Gert Dûermeyer (24-10-1930)
Onthulling: 4 mei 1984
Adopteer dit monument.

Soesterberg, 'Monument 1940-1945' (foto: C. Vos)
Soesterberg, 'Monument 1940-1945' (Foto: Jack de Groot/NKvB)
Soesterberg, 'Monument 1940-1945' (foto: Willem Nabuurs op Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' te Soesterberg (gemeente Soest) is een dubbel, gestileerd kruis, omringd door een pleinvormig metselwerk. Het kruis is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 15 meter breed en 15 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'OM DE VRIJHEID
ONTHULD DOOR
Z.K.H. PRINS BERNHARD
DER NEDERLANDEN
4 MEI 1984'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor vrijheid van meningsuiting.

Wijziging
In 1999 is een plaquette aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' herinnert de inwoners van Soesterberg (gemeente Soest) aan de Tweede Wereldoorlog en aan alle medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting en de politionele acties zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1984 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Oud burgemeester Scholten memoreerde in een toespraak dat het monument te Soesterberg 'niet alleen een gedenkteken is van het verleden maar ook een baken voor de toekomst'. De plaquette is onthuld op 14 augustus 1999.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht