Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Onthulling: 4 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool De Schakel .

Vinkeveen, oorlogsmonument (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) is een koperen beeld van een knielende, treurende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zandstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR HET VADERLAND VIELEN
1940 - 1945

JOH. W. BLOM
CORN. ZAAL
JOZ. H.A. DRIEHUIS
PETR. H. VAN BEEK
JAN R.J. JETTEN
NIC. KROON
ANT. SCHOCKMAN
DIRK VAN VLIET'.

Het beeld is gesigneerd 'CEPHAS ST. 1947'.

Symboliek
De terneergeslagen vrouwenfiguur symboliseert het verdriet om de doden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan acht plaatsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

J.W. Blom, C. Zaal, J.H.A. Driehuis, P.H. van Beek, J.R.J. Jetten, N. Kroon, A. Schockman en D. van Vliet.

In Vinkeveen gingen in de avond van 4 mei 1945 veel mensen de straat op om de bevrijding te vieren. Te vroeg, want hoewel de Duitse troepen in Noordwest-Europa op 4 mei om 18:30 gecapituleerd hadden, ging de capitulatie pas op 5 mei om 08:00 in. Daarnaast waren er ook nog geen geallieerde troepen te zien.  

Kolonel Henri Koot (bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) had een order uit laten gaan waarin hij opriep 'alle acties onmiddellijk te staken' en iedere gewapende actie tegen de bezetter te vermijden. Dit kon niet voorkomen dat leden van de Binnenlandse Strijdkrachten in Vinkeveen op 5 mei straatcontroles hielden. In de incidenten die hierop volgden, sneuvelden zes verzetsmensen tijdens een vuurgevecht met de bezetter.

De omgekomen B.S.'ers zijn op 9 mei 1945 met eer begraven op het R.K. kerkhof en de N.H. begraafplaats. Hun grafmonumenten zijn bijna identiek. Nadien zijn de zes graven onder bescherming gesteld van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting en ze mogen dus niet geruimd worden.

Behalve de zes B.S.-ers worden met het monument ook Johannes Wilhelmus Blom en Cornelis Zaal herdacht. Blom is tijdens de meidagen van 1940 omgekomen in Schiedam. Zaal overleed in mei 1941 in Arnhem aan de verwondingen die hij als huzaar een jaar eerder tijdens oorlogshandelingen had opgelopen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Herenweg/Heulweg te Vinkeveen.

Bronnen

  • Gemeente De Ronde Venen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980);
  • Vinkeveen en de Tweede Wereldoorlog, Adriaan Turkenburg. (Wilnis, Stichting Proostdijer Publicaties, 2000);
  • Krantenartikel in de Proosdijlander van 2 mei 1995;
  • Artikel in Weekmedia van 5 mei 1993.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht