Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Monica Kilsdonk
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door basisschool De Wieling.

Haalderen, bevrijdingsmonument (Foto: M. Janssen Reinen)
Haalderen, bevrijdingsmonument (Foto: M. Brouwer-Schook)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Haalderen (gemeente Lingewaard) is een opengewerkte, bakstenen gedenksteen met ingemetselde plaquette. Boven de plaquette bevindt zich een bronzen schaal.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OORLOG
NOOIT VERGETEN
NOOIT MEER HERHALEN
WOII'.

Symboliek
Het monument symboliseert de verwoesting in de bezettingsjaren en de wederopbouw na de oorlog.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Haalderen (gemeente Lingewaard) aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Eind september en begin oktober 1944 is in Haalderen zwaar gevochten. Op 6 oktober veroverde de Britse 50ste Northumbrian infanteriedivisie het dorp en wist zij de verdedigingslinie van de bezetter terug te dringen naar het oosten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985.

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.