Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Jan Schoenmakers
Onthulling: 20 september 1969
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Geldershof.

Lent, bevrijdingsmonument (Foto: M. Janssen Reinen)
Lent, bevrijdingsmonument (Foto: B. Speijdel)
Lent, bevrijdingsmonument (Foto: R.K. Basisschool De Geldershof te Lent)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Lent (gemeente Nijmegen) bestaat uit een zwarte, afgestorven tak en een blanke, jonge boom. Het gedenkteken is vervaardigd uit ijzer.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'UIT DE VERWOESTE STAM GROEIDE EEN NIEUWE BOOM
TER HERDENKING AAN 1944'.

Symboliek
De afgestorven tak symboliseert de donkere oorlogsjaren. De brugvorm van de tak geeft de situatie weer van het 'Manneneiland'. De jonge boom is een symbool voor het herrijzen van Lent na 1945.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Lent (gemeente Nijmegen) aan de strijd tegen de bezetter en aan het herwinnen van de vrijheid.

Tijdens de bevrijding van Nederland was eind 1944 het geallieerde bruggenhoofd bij Lent uitgebreid tot de lijn Dodewaard - Opheusden - Driel - Elst - Bemmel. Het daarbinnen gelegen stuk Betuwe was tot midden april 1945 frontgebied. De inwoners moesten evacueren, met uitzondering van vierduizend mannen.

Op 2 december 1944 blies de bezetter bij Elden de Rijndijk op, waardoor een groot gedeelte van de Betuwe onder water kwam te staan. Nog eens drieduizend mannen evacueerden. Ongeveer duizend mannen bleven achter in het 'Manneneiland' Lent - Oosterhout - Ressen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 1969.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Laauwikstraat/Lentseveld te Lent (gemeente Nijmegen).

Bron
Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht