Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Marina van der Kooi
Onthulling: 17 september 1984
Adopteer dit monument.

Elst, bevrijdingsmonument (foto: Rob Bohle)
Elst, bevrijdingsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Voorstudie van het monument (foto: Marina van der Kooi)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Elst (gemeente Overbetuwe) is een abstract bronzen beeld van een vierkant blok met schild, waarlangs een zwerm vogels vliegt. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het voetstuk heeft een inscriptie.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'ELST OP 25-9-1944 BEVRIJD DOOR
7 SOMERSET L.I. REGT.
1 WORCESTER REGT.
4/7 ROYAL DRAGOON GUARDS'.

Symboliek
Het balanceren van het schild op de rand van het blok is een teken van voortdurende angst en bedreiging. Het schild symboliseert het verzet. De vogels verbeelden de vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Elst (gemeente Overbetuwe) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid.

Op 25 september 1944 is Elst na twee dagen van felle gevechten bevrijd door het 7de bataljon Somersetshire Light Infantry Regiment en het 1ste bataljon Worchestershire Regiment. Met steun van een eskadron tanks van de 4de en 7de Royal Dragoon Guards wisten zij het Duitse bataljon onder leiding van majoor Hans-Peter Knaust tot Rijkerswoerd terug te dringen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1984.

Locatie
Het monument is geplaatst tegenover het gemeentehuis, gelegen aan de Dorpsstraat te Elst (gemeente Overbetuwe).

Bronnen

  • Gemeente Overbetuwe;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht