Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Johannes Gustaaf Wertheim
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Basisschool Aldoende .

Amsterdam, 'Joodse Dankbaarheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Joodse Dankbaarheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Joodse Dankbaarheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Joodse Dankbaarheid' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Joodse Dankbaarheid' in Amsterdam bestaat uit vijf reliëfs van witte natuursteen. Op elk reliëf is een mensenfiguur afgebeeld. Het middelste reliëf wordt bekroond door een davidster.

Teksten
De teksten op de reliëfs van links naar rechts luiden:

'BERUSTEND IN GODS WIL.'

'VEREEND MET U IN AFWEER.'

'1940 - 1945.
AAN DE BESCHERMERS
DER NEDERLANDSE JODEN
IN BEZETTINGSJAREN.
BESCHERMD DOOR UW LIEFDE.'

'GESTERKT DOOR UW WEERSTAND.'

'ROUWEND MET U'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument in het plantsoen aan het Weesperplein. Het moest wijken voor de metroaanleg en staat sindsdien aan de Weesperstraat.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Joodse Dankbaarheid' in Amsterdam herinnert aan het lijden van de joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een uitdrukking van erkentelijkheid voor de hulp die zij in deze periode ondervonden van andere Amsterdammers.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van joodse overlevenden. In 1946 hebben zij het 'Comité tot Stichting van een gedenkteken voor de hulp in Nederland aan Joden verleend gedurende de oorlog' opgericht. Het joodse oud-gemeenteraadslid dr. M. de Hartogh werd aangewezen als voorzitter. Het monument droeg officieel de naam Herdenking Burgerzin Amsterdamse bevolking tegenover de joodse bevolking. Een plan om bij dit teken een urn met as uit Auschwitz te plaatsen stuitte op bezwaren.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Weesperstraat (tussen Nieuwe Keizers- en Nieuwe Herengracht) te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • In de schaduw van Auschwitz. Herinneringen, beelden, geschiedenis. van Frank van Vree (Groningen, Historische Uitgeverij, 1995). ISBN 90 6554 401;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.