Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Johannes Gustaaf Wertheim
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Basisschool Aldoende .
Vorm en materiaal
Het monument 'Joodse Dankbaarheid' in Amsterdam bestaat uit vijf reliëfs van witte natuursteen. Op elk reliëf is een mensenfiguur afgebeeld. Het middelste reliëf wordt bekroond door een davidster.
Teksten
De teksten op de reliëfs van links naar rechts luiden:
'BERUSTEND IN GODS WIL.'
'VEREEND MET U IN AFWEER.'
'1940 - 1945.
AAN DE BESCHERMERS
DER NEDERLANDSE JODEN
IN BEZETTINGSJAREN.
BESCHERMD DOOR UW LIEFDE.'
'GESTERKT DOOR UW WEERSTAND.'
'ROUWEND MET U'.
Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument in het plantsoen aan het Weesperplein. Het moest wijken voor de metroaanleg en staat sindsdien aan de Weesperstraat.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument 'Joodse Dankbaarheid' in Amsterdam herinnert aan het lijden van de joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een uitdrukking van erkentelijkheid voor de hulp die zij in deze periode ondervonden van andere Amsterdammers.
Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van joodse overlevenden. In 1946 hebben zij het 'Comité tot Stichting van een gedenkteken voor de hulp in Nederland aan Joden verleend gedurende de oorlog' opgericht. Het joodse oud-gemeenteraadslid dr. M. de Hartogh werd aangewezen als voorzitter. Het monument droeg officieel de naam Herdenking Burgerzin Amsterdamse bevolking tegenover de joodse bevolking. Een plan om bij dit teken een urn met as uit Auschwitz te plaatsen stuitte op bezwaren.
Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.
Locatie
Het monument is geplaatst aan de Weesperstraat (tussen Nieuwe Keizers- en Nieuwe Herengracht) te Amsterdam.
Bronnen