Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 25 juni 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door PSZ Meidoorn.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door 10e Montessorischool De Meidoorn.

Amsterdam, monument aan de Witte de Withstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Witte de Withstraat in Amsterdam is een plaquette van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DEZE STEEN WERD
25 JUNI 1945 GEPLAATST
TER NAGEDACHTENIS VAN
JACOB MIEDEMA
DIRK BONS
ANTONIE PIETER BONS
DIE IN HET VOORJAAR 1945 DOOR
DE DUITSCHE OVERWELDIGERS
WERDEN GEFUSILLEERD

ZIJ VIELEN VOOR
HET VADERLAND'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Witte de Withstraat in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan Jacob Miedema, Dirk Bons en Antonie Pieter Bons die op 11 april 1945 samen met vijf andere verzetsmannen in Zijpersluis door de bezetter zijn gefusilleerd.

De fusillade was een vergelding voor een aanslag die een verzetsgroep uit Langedijk had gepleegd. Doel was een munitiewagen van de bezetter in Den Helder. Maar in plaats van de munitiewagen werd een Duitse autobus getroffen. De inzittenden (een vrouw, een kind en drie militairen) kwamen met de schrik vrij.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 juni 1945. De gedenkplaat is bevestigd op het voormalige woonhuis van vader Dirk en zoon Antonie Bons.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het pand aan de Witte de Withstraat 80 in Amsterdam.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlo van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.