Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: C.B.M. Otten
Onthulling: 27 april 1970
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Reina Prinsen Geerligs te Amsterdam is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'REINA PRINSEN GEERLIGS

IK STA HIER IN HET MIDDEN DER ELLENDE.
MIJN HANDEN EN MIJN VOETEN ALS VAN LOOD.
ZIE, DAAR OM GINDSE HOEK GLUURT REEDS DE DOOD.
'T IS MIJ OF IK HEM AL VAN VROEGER KENDE.
MIJN GOD, MIJN GOD, WAAROM BEN IK VERLATEN?
OPDAT JE BETER ZULT GAAN.
OPDAT JE BETER ZULT VERSTAAN.
WAT HET ZEGGEN WIL MENS TE ZIJN.

1922-1943'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Prinsen Geerligs Reina 07-10-1922 24-11-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Reina Prinsen Geerligs herinnert de inwoners van Amsterdam aan de verzetsvrouw die in op 27 maart 1943 door de Duitsers is gefusilleerd.

Reina Prinsen Geerligs werd geboren op 7 oktober 1922 in de stad Semarang op Java. Ze groeide op in Amsterdam, waar ze naar het Barlaeusgymnasium ging. Vervolgens ging ze Nederlands studeren, omdat ze schrijfster wilde worden. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte ze deel uit van de links-radicale verzetsgroep CS-6 die haar hoofdkwartier in de Amsterdamse Corellistraat 6 had gevestigd.

Reina behoorde tot de kern van de organisatie, samen met Hans Katan, Leo Frijda, Jan Verleun en de broers Sape en Bram Kuiper. Er waren nauwe banden met de Communistische Partij Nederland (CPN) en er werd samengewerkt met de Persoonsbewijzen Centrale en andere onderdelen van het kunstenaars- en studentenverzet. Er waren ook sterke banden met het illegale studentenblad De Vrije Katheder.

CS-6 verzamelde militaire inlichtingen en pleegde verschillende sabotageacties, waaronder de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam op 27 maart 1943. Ook pleegde de groep aanslagen op belangrijke NSB-ers en collaborateurs. 'Terreur tegen terreur' was hun motto. In enkele maanden tijd werden 24 verraders doodgeschoten. Ook Reina Prinsen Geerligs nam deel aan deze liquidaties.

Mede door verraad werden de leden van CS-6 in korte tijd opgerold. Vrijwel iedereen werd gefusilleerd, ook Reina. Samen met Nel Hissink-van den Brink en Truus van Lier - twee andere vrouwelijke leden van CS-6 - kwam zij op 24 november 1943 in het concentratiekamp Sachsenhausen voor een Duits vuurpeloton te staan.

In 1946 riepen haar ouders de Reina Prinsen Geerligs-prijs in het leven. Voor haar studie hadden ze tienduizend gulden apart gezet. Voor dit geld wilden ze nu een maatschappelijke bestemming vinden. Omdat hun dochter schrijfster had willen worden, maakten ze er een aanmoedigingsprijs voor jong talent van tussen de 20 en 25 jaar oud. De prijs werd betaald uit de rente van het gespaarde bedrag.

In de gemeente Pijnacker is de Reina Prinsensingel naar haar vernoemd, in Amsterdam de Reina Prinsen Geerligsstraat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1970 in aanwezigheid van de ouders van Reina Prinsen Geerligs.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Nationaal Archief;
  • Website Schrijversinfo.nl;
  • Website Hoge Bomen;
  • Wikipedia.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Guus Staats | 4 mei 2020

Foto van de plaquette, gemaakt 4 mei 2020

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.