Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Hildo Krop (1884-1970)
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Monument voor de Verzetsstrijders' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, 'Monument voor de Verzetsstrijders' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, 'Monument voor de Verzetsstrijders' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Monument voor de Verzetsstrijders' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Verzetsstrijders' in Amsterdam is een marmeren zuil met erboven een beeld van een vrouw die met een vlag zwaait. De zuil is geplaatst op een stenen voetstuk.

Teksten
De tekst op de voorkant van het voetstuk luidt:

'VOOR ACHTTIEN VERZETSSTRIJDERS,
WAARVAN ER DERTIEN WERDEN
GEFUSILLEERD IN SOESTENBERG
OP 19 NOVEMBER 1942.

ZIJ WEZEN ONS DE WEG.
WIJ ZULLEN VERDER GAAN.
WAAR NIEMAND SLAAF WIL ZIJN,
KAN GEEN TYRAN ONTSTAAN'.

De twee andere zijden bevatten de namen van de achttien omgekomen verzetslieden:

'W.C. AULMER GEB. 1912
W. BOUWHUIS '' 1910
J.C. DRAAISMA '' 1902
J.C. GERRITZE '' 1913
J GLAS '' 1917
A. HASPELS '' 1893
P.A. V HEUMINGE '' 1903
P. VD HEUVEL '' 1915
J.N. KORS '' 1909'.

'W.J. KRAAN GEB. 1909
E. OOIJEVAAR '' 1897
T. PRINS '' 1885
C.G. TEESELING '' 1915
H. TOP '' 1894
C.F. VASTENHOUD '' 1914
A. WOLFSWINKEL '' 1919
B. WOLFSWINKEL '' 1921
J.F. IJSBERG '' 1900'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Verzetsstrijders' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan achttien verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de achttien slachtoffers luiden:

W.C. Aulmer, W. Bouwhuis, J.C. Draaisma, J.C. Gerritze, J Glas, A. Haspels, P.A. v. Heuminge, P. v.d. Heuvel, J.N. Kors, W.J. Kraan, E. Ooijevaar, T. Prins, C.G. Teeseling, H. Top, C.F. Vastenhoud, A. Wolfswinkel, B. Wolfswinkel en J.F. IJsberg.

Dertien van hen werden samen met twintig andere verzetslieden (de zogeheten '33 van Soesterberg') op 19 november 1942 door de Duitse Weermacht in het geheim geëxecuteerd op de militaire vliegbasis Soesterberg. Deze groep verzetsmensen was vanaf het eerste uur betrokken bij het verzet. Zij kwamen voornamelijk uit Hengelo (verzetsgroep 'het Oranjevendel'), Deventer en de omgeving van Amsterdam. De meesten van hen zijn opgepakt doordat ze verraden werden. De enige die vanwege zijn jeugdige leeftijd niet gefusilleerd werd, was de 17-jarige Christian Lugthart uit Voorst. Hij heeft tot aan het einde van de oorlog in verschillende kampen gezeten. Zijn vader Cornelis Lugthart, die invalide was en beide benen miste, werd op een stoel gebonden en tussen zijn medestrijders geplaatst voor de executie.

De Amsterdamse groep bestond uit gemeente- en bedrijfsarbeiders, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de organisatie van de Februaristaking in 1941. Hun herbegrafenis vond na 1945 plaats op begraafplaats 'De Nieuwe Ooster' in Amsterdam.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'De Nieuwe Ooster', gelegen aan de Kruislaan te Amsterdam.

Bronnen

  • Gemeente Amsterdam;
  • www.februaristaking.nl;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht