Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Albert Sanders
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.

Ravenstein, 'Vergeten vliegveld bij Keent' (foto: Gemeente Oss)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vergeten vliegveld bij Keent' in Ravenstein (gemeente Oss) is een abstracte sculptuur, geplaatst op een driekantig voetstuk. Op een roestvrijstalen spiraal zijn vliegtuigen en vleugels van brons bevestigd.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'OP 26 SEPTEMBER 1944 WERD HIER,
MET DE GROOTSTE LUCHTTREIN
OOIT NAAR EEN FRONTLIJN GEDIRIGEERD,
EEN GEWAAGDE HOEVEELHEID OORLOGSMATERIEEL
IN RECORDTIJD DOOR DE AMERIKANEN INGEVLOGEN
VOOR 'HELL'S HIGHWAY'.
VOOR BRITTEN EN CANADEZEN
BLEEF HET TOT HET DRASSIGE EINDE
VAN DIE HERFST
'A HOT SPOT'.'

Symboliek
'Het beeld van een honderden meters hoge kurkentrekker van aanvliegende en opstijgende toestellen is door kunstenaar Albert Sanders plastisch vormgegeven in een roestvrijstalen kurketrekkerachtige constructie die naar de hemel reikt vanaf een driekantige sokkel, waarbij bronzen vleugeltjes in de hemelwaartse constructie de landende en opstijgende vliegtuigen verbeelden.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vergeten vliegveld bij Keent' herinnert de inwoners van Ravenstein (gemeente Oss) aan airstrip Keent B-82 Grave, die in september 1944 een belangrijke rol speelde in de aanvoer van oorlogsmaterieel voor de zogenaamde Corridor (van het Albertskanaal in België naar de frontstad Nijmegen).

Op 26 september 1944 vlogen in het kader van operatie Market Garden in een tijdsbestek van drie uren 209 onbewapende Amerikaanse DC-3 transporttoestellen aan, landden en stegen weer op van het minuscule vliegveldje. Bovendien fungeerde de airstrip tot ver in oktober van dat jaar als strategische basis voor acht gevechtssquadrons van de RAF, die het grensgebied van Venlo tot Arnhem moesten afgrendelen. De airstrip Keent B-82 Grave was in dit geallieerde offensief de verst vooruitgeschoven tactische basis en als zodanig uniek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door de heer Manders.

Bronnen

  • Voormalige gemeente Ravenstein;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Voor meer informatie
Het vergeten vliegveld Keent-/Airstrip B-82 Grave, Wim Boeijen (1994).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.