Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 7 mei 1980
Adopteer dit monument.

Nijmegen, 'We do remember' (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'We do remember' in Nijmegen bestaat uit veertig esdoorns en een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'THESE FORTY SUGAR MAPLE TREES
ARE PRESENTED ON BEHALF OF THE
PROVINCE OF ONTARIO, CANADA, TO
THE CITY OF NIJMEGEN BY THE "WE
DO REMEMBER" NATIONAL COMMITTEE
ON THE OCASSION OF THE THIRTY-
FIFTH ANNIVERSARY OF V-E DAY
1945 - 1980'.

Symboliek
Het esdoornblad ('maple leaf') is het nationale symbool van Canada.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'We do remember' herinnert de inwoners van Nijmegen aan de dag van Victory-in-Europe (V.E.-Dag) op 7 mei 1945 en aan het verblijf van het 1ste Canadese Leger in Nijmegen.

Nadat op 4 mei 1945 de bezetter had gecapituleerd, werden een dag later de gevechten in het westen beëindigd. In Reims, in het hoofdkwartier van generaal Eisenhower (commandant van de geallieerde strijdkrachten in West-Europa), werd op 7 mei 1945 de algehele Duitse capitulatie getekend.

Onthulling
De bomen zijn geplant op 7 mei 1980, ter gelegenheid van de 35ste herdenking van V.E.-Dag. Dit levende monument is een geschenk van het 'We do remember' National Committee, namens de provincie Ontario in Canada aan de gemeente Nijmegen.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht