Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Steenhouwerij Klaas de Vries
Onthulling: 8 juni 1955
Adopteer dit monument.

Buweklooster, 'Indië-monument' (foto: Gemeente Achtkarspelen)
Buweklooster, 'Indië-monument' (foto: Gemeente Achtkarspelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Buweklooster (gemeente Achtkarspelen) is een witte natuurstenen zuil, bekroond met een gebeeldhouwde vlam. Boven in de zuil zijn in reliëf de emblemen 'Voor recht en vrijheid' van de krijgsmachtonderdelen aangebracht. Onder in de zuil bevindt zich in reliëf het gemeentewapen van Achtkarspelen.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'TA IN TINKSTIEN FOAR HAR
DY'T YN YNJE FALLEN BINNE
1946 - 1950

LIEUWE WIJBENGA
┼ 25-6-1946
TJITTE BOUIUS
┼ 14-8-1947
KLAAS VLIEG
┼ 2-12-1947
KLAAS NICOLAI
┼ 22-2-1949'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Buweklooster (gemeente Achtkarspelen) is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië sneuvelden.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Tjitte Bouius, Klaas Nicolai, Klaas Vlieg en Lieuwe Wijbenga.

Tjitte Bouius werd geboren op 10 februari 1926 in Harkema Opeinde. Hij sneuvelde als dienstplichtig soldaat op 14 augustus 1947 te Kajoetagoeng en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Klaas Nicolai werd geboren op 10 december 1927 in Boelenslaan. Hij sneuvelde als soldaat op 22 februari 1949 in Madiun en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Kembang Koening.

Klaas Vlieg werd geboren op 6 oktober 1925 in Augustinusga. De soldaat kwam op 2 december 1947 door een verkeersongeluk in Kosambi om het leven en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo in Djakarta.

Lieuwe Wijbenga werd geboren op 17 maart 1926 in Twijzelerheide. Hij stierf als marinier op 25 juni 1946 ten gevolge van een ongeval te Soerabaja en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Kembang Koening te Soerabaja.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 juni 1955.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Generaal Spoorplantsoen te Buweklooster, nabij Drogeham (gemeente Achtkarspelen).

Bronnen

  • Gemeente Achtkarspelen;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht