Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Weesp is een bronzen beeld van een zittende vrouwenfiguur met een kind op haar schoot. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn de jaartallen ‘1940-1945’ aangebracht.

Symboliek
Beeldhouwster Buma-Van Mourik Broekman heeft de betekenis van het beeld als volgt omschreven: ‘Het monument stelt voor een zittende weduwe en brengt tot uitdrukking het verdriet over en de berusting in het verlies van de gevallenen. De monumentale mantel vraagt in den beginne alle aandacht, de mantel van hem die niet meer is. Was het een soldaat, gesneuveld tijdens de vervulling van zijn militaire plicht? Of was het zomaar een gewone man, in den dood gejaagd door de terreur? De mantel schijnt nog het leven van de bezitter te ademen; er is nog enig verzet in de beweging van de lege mouwen. De jas wappert naar een kant uit, alsof de man wilde vluchten, maar de vlucht werd gebroken en de jas knielt mee. De vrouw zoekt daarin een laatste schijnbare veiligheid, zij is niet bij machte te begrijpen waarom dit alles haar moest overkomen, waarom men dit haar aandeed. Aarzelend beroeren haar vingers het kind, dat verontrust en vragend haar blik zoekt’.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan de Prinses Irenelaan. In verband met de uitbreiding van de Singelscholen is het daar in juli 2008 weggehaald en tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. Op 14 april 2009 kreeg het monument een nieuwe plaats naast het fort op de Ossenmarkt. Op 16 augustus 2016 is de hardstenen bank bij het monument door vandalen beschadigd. De gemeente heeft de vernielde bank spoedig hersteld.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Weesp aan het verdriet over het verlies van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1955, ter gelegenheid van de herdenking van 10 jaar vrijheid.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents