Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 10 mei 1990
Adopteer dit monument.

Wageningen, plaquette voor Joop Kerstiëns (foto: www.wageningen1940-1945.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Joop Kerstiëns in Wageningen is uitgevoerd in brons. Op de plaquette is in reliëf het portret van de heer Kerstiëns aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'JOOP KERSTIËNS
SYMBOOL VAN VERZET VOOR DE KSV ST. FRANSISCUS XAVERIUS, 1940-1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in Wageningen herinnert de leden van de Katholieke Studenten Vereniging aan Joop Kerstiëns, die om het leven kwam in de strijd tegen de bezetter.

Joop Kerstiëns kwam in 1940 in Wageningen studeren. Hier werd hij voorzitter van de Katholieke Studenten Vereniging (KSV). In datzelfde jaar ging hij in dienst en speelde een actieve rol in de strijd tegen de bezetter. Deze arresteerde hem en Joop Kerstiëns kwam als krijgsgevangene terecht in Mainz.

Later, toen hij weer teruggekeerd was naar Wageningen, sloot Kerstiëns zich aan bij de Orde Dienst. Met vele medestudenten werd hij, als reactie van de bezetter op de roof van het bevolkingsregister in januari 1943, gearresteerd en gevangen gezet in de kampen Amersfoort en Vught. Toen hij uit dit laatste kamp ontslagen werd, ontvluchtte Joop Kerstiëns met hulp van vrienden het land. Via Gibraltar kwam hij in Engeland terecht.

Tenslotte meldde hij zich als vrijwilliger bij het KNIL. Joop Kerstiëns sneuvelde op 21 maart 1946, tijdens een patrouilletocht in Borneo.

Onthulling
De plaquette is op 10 mei 1990 onthuld.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de sociëteit Cantil van de KSV aan de Stadsbrink 373 te Wageningen.

Bron
www.wageningen1940-1945.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht