Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: W.A.H. Boellaard (ontwerp), Y. Kok (architect), G.A. van der Graft (beeld)
Onthulling: 30 juni 1953
Adopteer dit monument.

't Harde, 'Artillerie-monument' (foto: Majoor J. Venekamp)
Het monument voor de restauratie (foto: Majoor J. Venekamp)
Het monument voor de restauratie (foto: Majoor J. Venekamp)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is een gemetseld bouwwerk met vier reliëfs van witte natuursteen. De reliëfs bevatten de emblemen van het Regiment Kustartillerie, het Wapen der Artillerie, het Korps Luchtdoelartillerie en het Regiment Anti-tankartillerie. Links en rechts op het bouwwerk is een vuurmond van het type 7 Veld (de modernste vuurmond in gebruik in 1940) geplaatst. In het midden staat een vlaggenmast. Het monument is 5 meter hoog, 20 meter breed en 5 meter diep.

Teksten
De tekst links op het monument luidt:

'WERELDOORLOG 1940-1945'.

De tekst midden op het monument luidt:

'VOOR ONZE GEVALLEN WAPENBROEDERS'.

De tekst rechts op het monument luidt:

'NEDERLANDSCH-INDIË
INDONESIË
KOREA'.

Symboliek
Het Wapen der Artillerie staat symbool voor de Regimenten (Veld)artillerie en Vestingsartillerie en het Korps Rijdende Artillerie.

Wijziging
Het monument is in 2004 / 2005 ingrijpend gerenoveerd. Daarbij is de heg weggehaald waardoor het monument beter tot zijn recht komt.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hardeman Jaap 11-08-1918 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Artillerie-monument' in 't Harde (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan alle wapenbroeders die zijn gesneuveld, onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het voormalig Nederlands-Indië en in Korea.

Zoveel mogelijk namen van omgekomen artilleristen zijn opgenomen in een Ereboek dat onderdeel uitmaakt van een permanente expositie in het Nederlands Artillerie Museum. Iedere dag wordt een bladzijde van dit boek omgeslagen. Regelmatig wordt het boek aangevuld met namen. Initiator en samensteller is maj. art. bd. G. Verburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 juni 1953 door de Minister van Oorlog, de heer C. Staf.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Legerplaats bij Oldebroek (LbO) aan de Eperweg in 't Harde (gemeente Elburg). Na een legitimatiecontrole bij de kazernepoort kan men het terrein betreden. Minder-validen moeten rekening houden met de steile helling.

Bron
Gemeente Elburg.

Voor meer informatie

  • Het Wapen der Artillerie - Geschiedenis en Traditie, (de Wapentraditieraad Artillerie, 1984).
  • De Monumenten en Ornamenten op de Legerplaats bij Oldebroek (het Nederlands Artillerie Museum, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.