Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Zaanlands Lyceum.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Zaanlands Lyceum te Zaandam (gemeente Zaanstad) is een zwart marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN

LERAREN
MARCUS LOUIS POLAK GEORGE LOUIS JAMBROES DR. GERARD VAN DER TORREN

LEERLINGEN EN OUD-LEERLINGEN
CORNELIS JACOBUS THEUSSEN HERMAN FABER JOHAN WILHELM MANUEL BOTTEROP HENDRIK ANTONIE CRAMER JOHANNES BERNARDUS VAN WISSELINGH PIETER COENRAAD CORNELIS HONIG DIRK HONIG PIETER HENDRIK DE JONG EVERT HONIG IRIS EISENDRATH MAJA FREDERIKA EISENDRATH LEONIE EMMA EISENDRATH HENDRIK JAN FOKMA KLAAS ERIK FOKMA JULIE RIKA VET ROLF LEONARD EISENDRATH FRANS VAN BERGEN EN HENEGOUWEN ROOSJE DRILSMA ADRIAAN KOOIMAN PIETER JACOB ZWART NELLY JOHANNA CROK JAN DE CARPENTIER PIETER KLAASSEN
ALLEN OMGEKOMEN TENGEVOLGE
VAN DE OORLOGSHANDELINGEN
IN DE JAREN 1940-1945'.

Wijziging
In januari 2018 is op de gevel van het Zaanlands Lyceum een bordje aangebracht die duidelijk maakt dat er zich binnen in het gebouw een oorlogsmonument bevindt.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Carpentier Jan 28-02-1917 13-08-1945
Coenraad Pieter 14-05-1906 21-04-1945
Cramer Hendrik Anthony 17-04-1901 08-01-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Zaanlands Lyceum te Zaandam (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan de leraren en (oud-)leerlingen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

Frans van Bergen en Henegouwen, Johan Wilhelm Manuel Botterop, Jan de Carpentier, Hendrik Antonie Cramer, Nelly Johanna Crok, Roosje Drilsma, Iris Eisendrath, Leonie Emma Eisendrath, Maja Frederika Eisendrath, Rolf Leonard Eisendrath, Herman Faber, Hendrik Jan Fokma, Klaas Erik Fokma, Dirk Honig, Evert Honig, Pieter Coenraad Cornelis Honig, George Louis Jambroes, Pieter Hendrik de Jong, Pieter Klaassen, Adriaan Kooiman, Marcus Louis Polak, Cornelis Jacobus Theussen, Dr. Gerard van der Torren, Julie Rika Vet, Johannes Bernardus van Wisselingh en Pieter Jacob Zwart.

Wiskundeleraar G.L. Jambroers was een felle tegenstander van het nationaal-socialisme. Vanaf het begin verzette hij zich tegen de maatregelen van de bezetter. Hij sloot zich aan bij een van de eerste illegale groepen en weigerde eind 1940 de 'Ariër-verklaring' in te vullen. Korte tijd later deed Jambroers als enige van de leraren aan het Zaanlands Lyceum mee aan de Februaristaking. Hij verdween en vluchtte naar Engeland, waar hij werd opgeleid voor speciale opdrachten. In de nacht van 26 op 27 juni 1942 sprong Jambroers met een parachute boven Brabant uit een bommenwerper. Direct na zijn landing werd hij (door verraad) opgepakt. Twee jaar later stierf Jambroers in het concentratiekamp Mauthausen.

Locatie
De gedenkplaat hangt in het Zaanlands Lyceum, gevestigd aan de Vincent van Goghweg te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • 4 en 5 mei Comité Zaanstad .

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.