Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Dhr. H. Mintjens
Onthulling: 13 oktober 1997
Adopteer dit monument.

Roermond, 'Halifax-monument' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)
Roermond, 'Halifax-monument' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)
Roermond, 'Halifax-monument' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)
Roermond, 'Halifax-monument' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Halifax-monument' in Roermond bestaat een roestvrijstalen sculptuur en een rode granieten gedenksteen, geplaatst op een bakstenen zuil. De zuil is 70 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DEDICATED TO THOSE
CREW-MEMBERS OF
HALIFAX B-11 JD 147 VR-C
419 MOOSE SQUADRON
ROYAL CANADIAN AIR FORCE
WHO ON 25TH JUNE 1943
GAVE THEIR LIVES TO SAVE
ROERMOND-HERTEN
FROM DISASTER.

LDR. B.N. JOST DFC
AGE 32
AGT. J.B. JOHNSON
AGE 27
FG. OFF. R.O.F. GOODWIN
AGE 24.'

Hiernaast is een plaquette op de steen aangebracht. De tekst op de plaat luidt:

'BIJ HET UITVOEREN VAN EEN MISSIE
IN DE OORLOGSNACHT VAN 25-06-1943
WERD HUN BOMMENWERPER IN BRAND GESCHOTEN.

DRIE LEDEN VAN DE ZEVENKOPPIGE BEMANNING
UIT CANADA, ENGELAND EN NIEUW-ZEELAND
OFFERDEN ZICH EDELMOEDIG OP
OM HET LEVEN VAN VELE BURGERS TE SPAREN
DOOR HUN TOESTEL ZO LANG MOGELIJK IN DE LUCHT TE HOUDEN.
UITEINDELIJK STORTTE DE HALIFAX BUITEN DE BEBOUWING
VAN ROERMOND-HERTEN NEER IN HET HAMMERVELD.

DIT GEDENKTEKEN IS OPGERICHT ALS EERBETOON
VOOR HET HELDHAFTIG OPTREDEN
VAN DE DRIE OMGEKOMEN CANADEZEN.

AANGEBODEN DOOR STICHTING WONEN MIDDEN-LIMBURG
B.G.V. DE OFFICIËLE OPENING VAN "BERLAGESTATE"
OP 13-10-1997, CANADESE "THANKSGIVING DAY".'

Symboliek
De sculptuur symboliseert de cockpit van de Halifax die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neus in het weiland bij Roermond boorde. De zuil verbeeldt de stad die de piloten van de Halifax wisten te ontwijken door met het brandende toestel een andere koers te vliegen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Goodwin Robert Oscar Evans 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Halifax-monument' in Roermond is opgericht ter nagedachtenis aan de drie omgekomen bemanningsleden van de bommenwerper van de Canadian Air Force die in de nacht van 24 op 25 juni 1943 in het Hammerveld neerstortte.

De namen van de slachtoffers luiden:

Oscar Goodwin, Bjorn Johnson en Burton Norris.

De Halifax bommenwerper was tezamen met vijftien andere toestellen van het 419e squadron op weg naar de Duitse stad Wuppertal-Elberfeld. De bemanning van het toestel wist een aanval van Duitse gevechtsvliegtuigen af te slaan. Bij de tweede aanval werd de rechtervleugel geraakt. De bommenwerper werd neergeschoten door de Duitse piloot Reinhard Kollak met zijn Messerschmidt ME 110. Hij was om 00.19 uur opgestegen vanaf de basis voor nachtjagers St. Truide in België. Het toestel vloog in brand, brak in twee stukken en stortte neer bij het Hammerveld. De piloot Burton Norris (Jost), wist er voor te zorgen dat het toestel, geladen met twee duizend ponders, 48 bommen van 30 pond en 630 brandbommen, niet in Roermond of Herten neerstortte maar in het onbewoonde gebied bij het Hammerveld.

Flight engineer Bjorn Johnson en squadron leader Burton Norris (Jost) konden het brandende vliegtuig niet meer verlaten. Oscar Goodwin wist uit het toestel te springen. Hij overleed echter later aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd pas op 9 juli gevonden in een koolzaadveld. Goodwin werd begraven op het oude kerkhof te Roermond. De overige vier bemanningsleden, drie Britten en een Nieuw-Zeelander, overleefden de vliegtuigcrash doordat zij tijdig met een parachute het vliegtuig konden verlaten. Ashley Bruce; Ernest Pope; Lesley Barker en Robert Austin waren de overlevenden. Zij belandden via omwegen in verschillende kampen voor krijgsgevangenen en werden in 1945 bevrijd.

Oprichting
Het monument is aangeboden door de Stichting Wonen Midden-Limburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 oktober 1997, de Canadese Thanksgiving Day. Bij de plechtigheid waren Canadese, Europese en Nieuw-Zeelandse nabestaanden van de slachtoffers aanwezig.

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • De heer Marc Lemmens.
Voor meer informatie
  • Luchtdrama boven Roerstreek;
  • Jaarboek Heemkunde Roerstreek, M.Th.P. v.d. Steen;
  • Dagblad de Limburger van 27 mei 2010.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.